Casa Comalat (Modernisme I)

Un cop d'ull a la arquitectura de casa nostra:

El Modernisme o Art Noveau, és un tipus d'arquitectura que té un estil típicament urbà. Busca unes formes més refinades, en l'intent de crear una ciutat agradable, elegant, moderna i alegre. És una manifestació burgesa amb un fort component ornamental inspirat en la naturalesa, la flora i la fauna. Destaquen les seves formes ondulades que transmeten vitalitat i força.

Catalunya és una de les principals fons, i  ens mostra aquesta manera de construir, especialment a la ciutat de Barcelona, on es troben gran quantitat d'edificis. Uns molt importants i coneguts arreu del món, fets per arquitectes famosos com Antoni GaudiDomenech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch etc... D'altres no tan famosos però no menys importants i bonics. Jo us mostraré algunes imatges d'aquest, que segur no coneixe-ho ni heu vist mai.

Aquest tipus d'arquitectura és desenvolupa des de  finals dels anys 1800 fins a principis del 1900

Façana de la Casa Comalat a Barcelona del Arquitecta Salvador Valeri i Pupurull.

Aquesta casa fou construïda entre 1909 i 1911  propietat del Sr. Joan Comalat i Alenyà, un important comerciant tèxtil de l'època, nascut a La Bisbal d'Empordà el 1862

Es considera una obra del Modernisme tardà per la seva tendència decorativa a dur l'ornamentació fins a tots els racons.


La façana és tota de pedra. Sobre un fons de pedra llisa, destaca el treball escultòric que hi ha damunt de les finestres, i a les mènsules dels balcons. El conjunt es remata amb un frontó amb obertures ovals i relleus de garlandes. El remat del edifici l'ocupa una cúpula d'aire rococó, revestida amb ceràmica verda.

Una meravella de porta d'entrada amb vidres emplomats i una mènsula preciosa a sota de la tribuna.


El vestíbul i l'escala de veïns són els espais interiors de major notorietat, tant per la seva riquesa dels materials com per la profusa decoració. Els terres d'aquests espais estan acabats amb marbre blanc i els murs estan protegits per arrambadors de fusta de caoba de contorns ondulats amb un bonic seient, també de fusta.

Els emmarcats de les portes que porten a l'escala de veïns i al replà de l'ascensor són també de fusta de caoba i vidres emplomats. Una maravella !.



 


Els murs i sostre estan totalment recoberts de voluminosos estucs sobredaurats que acullen aplics de ceràmica vidrada en relleus florals i tres cartel-les decorades amb pintures al fresc.

És una pena, que sigui un edifici d'oficines, privat i que no el deixin visitar. Tots els edificis són diferents, però no té res a envejar a altres cases més famoses que hi ha a Barcelona i que es poden visitar.

Comentaris

  1. Una joia de l''arquitectura modernista i unes fotografies magnífiques! Gràcies per compartir-les! Quines ganes que em fas venir d'anar-hi...

    ResponElimina
  2. Quna meravella Teresa. Els meus coneixements, pobres en la matèria, no em permeten gaudir-ho i entendre-ho com es mereix però si que puc apreciar-ho des del punt e vista estètic que és el que més em crida l'atenció.
    Salutacions.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pels vostres comentaris !

Entrades populars d'aquest blog

Tardor a la Vall d'Aran

Aitona i la floració dels arbres

Recordant l'última nevada